det blåser nya vindar i Benin

Benin är ett av mina nya favoritländer. Benins landslag i fotboll har av sedan 1965, av för mig okänd anledning, kallats för "ekorrarna", vilket inte i sig är så märkligt då det är flera afrikanska länder som kallar sina landslag efter djur. Elfenbenskusten kallas för "elefanterna" och Nigeria slår på stora trumman och kallar sig för "the super eagels" (bara "eagels" räckte tydligen inte), för att nämna några som jag direkt kommer på.

Då de flesta länder verkar ha valt stora, djärva och coola djur har Benin valt att profilera sig som en trädklättrande gnagare med samlarmani och en väl utvecklad fetisch för kottar. Fram tills nu dvs, för i gårdagens DN kunde man läsa att landet inte längre vill identifiera sig med ett djur som flyr då fara hotar. Denna fråga har till och med diskuterats på parlamentsnivå, där sportdepartementet fått utstå häftig kritik över lagets smeknamn. Nu föreslår sportministern Galiou Soglo "de uppdykande pantrarna" (förmodligen en väldigt pajjig översättning) som ett nytt smeknamn på laget.

Skön lirare den där Galiou, ett beslut är det enda som krävs för att ändra ett smeknamn som har använts sen 1965. Motståndarna kommer att se på lilla Benin med helt nya ögon nu när de har ett nytt tufft smeknamn. Den rädda ekorren har bytts mot en smidig, slug och stark panter (som förmodligen är ett vanligt förekommande djur i just Benin). Spelarna kommer att göra en liknande transformering ute på fotbollsplanen, istället för att fly kommer de att stå upp och besvara hoten med anfall. Fantastiskt att det kan vara så enkelt ibland.

Ekorrebonus: Ekorrn satt i granen skulle skala kottar (etc.) hoppa han från tallegren. Var bytte han träd? cred

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0